PU ERH THEE

Pu Erh

Pu Erh thee wordt gekweekt in Yunnan (China) en wordt algemeen gezien als een thee met vele gezondheidsvoordelen. Pu Erh thee wordt beschouwd als een gezonde drank die het lichaam helpt te ontgiften en te stimuleren. Pu Erh thee wordt ook gezien als een afslankthee maar hierover verder meer.

Pu Erh thee komt ook van de Camellia Sinensis, doch van een ander type. De planten worden niet gesnoeid en groeien uit tot bomen. Een “Pu Erh thee plant” heeft ongeveer 20 jaar nodig om eerste theeblaadjes te kunnen leveren. De plant groeit in het broeierige klimaat van Yunnan en moet zich daardoor aanpassen aan de omstandigheden waardoor een speciale thee verkregen wordt.

Pu Erh thee is een gefermenteerde thee, dit wil zeggen dat de vers geplukte thee met water besprenkeld wordt en open gelegd wordt om te gisten of te “fermenteren”. De thee blijft ongeveer 45 dagen op ongeveer 45Ā°C fermenteren. Daarna wordt de thee geperst in schijven of blokjes of kleine rondjes als een soort koek. Na weken drogen worden ze dan verpakt in papier om te kunnen verkopen.

Pu Erh

Door het fermentatieproces wordt deze thee – net zoals bij een goede wijn – alleen maar beter naarmate hij ouder wordt.

De thee moet kunnen ademen, dus om deze te kunnen bewaren, wordt deze best niet in een afgesloten blik bewaard.

De smaak van pure Pu-Erh thee kan het beste omschreven worden als een volle, rijke smaak. Het is een heel unieke smaak die houterig – aards kan zijn. Ik vind de geur sterker dan de smaak.

Rauwe Pu Erh thee wordt na het productieproces zacht gestoomd en dan in schijven of blokjes geperst.

Bij de rijpe Pu Erh thee wordt na het productieproces eerst nog een post-fermentatie toegepast vooraleer het in schijven of blokjes wordt geperst. Hiervoor wordt de thee in de hoogte gestapeld in een hete omgeving, er wordt water toegevoegd en de thee wordt afgedekt met linnen doeken. Zodra het gewenste fermentatieniveau bereikt is, wordt de thee opengespreid in een dunne laag en gedroogd. Daarna wordt de thee geperst.
Hierdoor is de thee sneller klaar voor consumptie.

De termen ‘rijpe’ en ‘rauwe’ Pu Erh hebben niets met veroudering te maken. Het zijn slechts termen om onderscheid te maken tussen Pu Erh die een stapelgisting (rijp) of niet (rauw) heeft ondergaan. Zowel rijpe als rauwe Pu Erh kan worden bewaard en gerijpt.

Pu Erh thee staat bekend om zijn mogelijk afslankende eigenschappen en heeft de aandacht getrokken van mensen die op zoek zijn naar natuurlijke manieren om gewicht te verliezen. Hoewel het belangrijk is om te benadrukken dat er geen magische drank is die direct tot gewichtsverlies leidt, zijn er enkele aspecten van Pu Erh thee die mogelijk gunstig kunnen zijn ter ondersteuning:

  1. Vetverbranding en cholesterolbeheer: Sommige studies suggereren dat Pu Erh thee kan helpen bij het verminderen van de opname van vetten en het bevorderen van de uitscheiding van vetten via de ontlasting. Bovendien wordt gezegd dat het regelmatig drinken van Pu Erh thee het cholesterolgehalte kan verlagen, wat gunstig is voor hart- en vaatgezondheid.
  2. Regulering van bloedsuikerspiegel: Pu Erh thee kan mogelijk helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel, wat kan bijdragen aan het verminderen van verlangens naar zoete en calorierijke voedingsmiddelen. Een stabiele bloedsuikerspiegel kan de eetlust helpen beheersen en de neiging tot overeten verminderen.
  3. Ondersteuning van de spijsvertering: Het gefermenteerde karakter van Pu Erh thee kan gunstig zijn voor de spijsvertering. Een gezonde spijsvertering is essentieel voor gewichtsbeheersing, omdat het lichaam voedingsstoffen efficiƫnter kan opnemen en afvalstoffen effectiever kan elimineren.

Een gezonde levensstijl, waaronder een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging, blijft uiteraard de belangrijkste voorwaarde van een effectief en duurzaam gewichtsbeheer, maar weet dat
Pu Erh thee hier dus ondersteunend in kan werken.

De cafeĆÆne in Pu Erh thee wordt afgebroken door veroudering, dus hoe ouder de Pu Erh, hoe lager het cafeĆÆnegehalte. De thee kan meerdere malen opgegoten worden, hierdoor verlaagt het cafeĆÆnegehalte eveneens.
Pu Erh thee heeft een lager cafeĆÆnegehalte dan zwarte thee.

Leg de Pu Erh thee in een tas en spoel dit heel kort door er heet water over te gieten dat net gekookt heeft. Zorg dat de thee net onder staat en giet onmiddellijk weer af.
Daarna kan je er opnieuw net gekookt water over gieten (95Ā°C). De trektijd is afhankelijk van je persoonlijke smaak, laat 2 minuten trekken en proef. Indien de thee niet sterk genoeg is voor jou, laat gerust langer trekken.
Pu Erh thee kan verschillende malen opnieuw opgegoten worden. De smaak zal minder sterk worden en de trektijd dient eventueel verlengd te worden.

Het is aan te raden om 1 tot 2 kopjes Pu Erh thee per dag te drinken. Het beste is om dit een half uur na het ontbijt en na de lunch te doen. Het is echter niet verstandig om bijvoorbeeld 10 koppen per dag te drinken, omdat dit laxerend kan werken.

Zhao Xuemin is een arts uit China die in de 18e en 19e eeuw leefde en auteur van een bekend Chinees medische tijdschrift. Daarin schreef hij al over de befaamde Pu Erh thee: ā€œPu Erh thee is de meest werkzame thee tegen overtollige en schadelijke lichaamsvetten. Mensen die Pu Erh thee drinken leven langer en gezonder.ā€
Zelf was Zhao een drinker van de thee en werd hij meer dan een eeuw oud!

Je vindt deze thee ook terug onder de namen Puer – PuErh, Pu- Erh, of Pu-Er? Er zijn vele benamingen voor Pu Erh thee wat verwarrend is, maar alle schrijfwijzen zijn goed. Het gaat wel degelijk allemaal over dezelfde thee

Check onze Pu Erh soorten en probeer het vooral zelf uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *